Новини и събития

Българската пианистка Милена Моллова с юбилеен концерт в УниАрт

Българската пианистка Милена Моллова с юбилеен концерт в УниАрт


 

На 19 февруари българската пианистка Милена Моллова навърши 75 години!

 

По този повод от 18 часа в галерия УниАрт на Нов български университет (чийто музикален департамент именно под ръководството на Милена Моллова бързо „дръпва“ напред и където тя сега е почетен професор) се случи специална вечер под надслов „3/4 от 100“ за нейния юбилей.

И днес денят на Милена Моллова е изпълнен със срещи, уроци, проекти, пътувания, майсторски класове, концерти. Тази вечер в галерията на НБУ тя свири за близки, приятели, ученици и почитатели. Както тя каза: „Колко е хубаво да знаеш всички сонати на Бетовен и да си кажеш - днес ми се свири Патетична соната… и да я изсвириш“.

 

Днес проф. Моллова получи много, много поздравления и цветя: от министъра на културата, от министъра на образованието, от новия директор на Софийска филхармония, от директора на Националното музикално училище, от кмета на гр. Шумен, от директора на къща-музей „Панчо Владигеров“ в гр. Шумен, от почетния председател (Президент) на НБУ проф. Богдан Боданов, от Ректора на университета, от колегите от департамент „Музика“…

 

Животът на Милена Моллова е като филм - започва да свири съвсем мъничка в родния Шумен, идва в София, където живее в интерната за даровити деца;  на 13 години дебютира със Софийската филхармония, на 17 вече е завършила Музикалната академия (със специално разрешение). Учила е при Димитър Ненов, после при Панка Пелишек. Специализира при Емил Гилелс. На легендарното първо издание на международния конкурс „П.И. Чайковски“ става най-младият финалист и печели пета награда. Следват още куп отличия - на конкурсите „Маргарита Лонг“,  на изключително трудния конкурс на немската телевизия ARD… и още, и още. Спомня си как в САЩ публиката ръкопляска по време на финалната част на Виенски карнавал от Шуман - нещо немислимо на класически концерт. И още концерти - из цяла България и из целия свят. Милена Моллова става професор в Музикалната академия в София и нейни ученици започват да печелят награди и да пътуват (и остават) по света. В  музикалната суматоха Милена Моллова успява да роди и отгледа три прекрасни деца - две момичета и едно момче, от които двама са музиканти, а най-малката Мелита е икономист.

 

Като  пианист и педагог Милена Моллова отдавна се е доказала както у нас, така и на световната сцена. Високо ценен професионалист, тя продължава и до днес да бъде канена за жури в престижни европейски конкурси. Изнася рецитали на няколко континента, активно работи с млади инструменталисти, прави записи със свои колеги.

Неизменна част от живота й е работата с млади хора. Нейни изявени ученици преподават във Вашингтон, Норвегия, Сингапур, Германия, Австрия, Испания.

 

Родена в град Шумен, проф. Милена Моллова е лично свързана с един от най-големите български клавирни фестивали “Панчо Владигеров“. Тя е учредител и дарител на фондацията, носеща името на композитора и дава много от себе си, за да го има това музикално събитие. Но сега пианистката с огорчение споделя, че с времето творбите му все по-рядко се изпълняват, осъществяването на фестивала е все по-трудно и Панчо Владигеров може да потъне в забрава.

През 2015 г. й предстоят записи с цигуларя Марио Хосен – десет сонати на Бетовен, които заедно са изпълнявали вече в България, Австрия, Испания, Германия; още сонати на Брамс, както и творби от български автори. Проф. Милена Моллова ще свири и преподава отново в Китай, Швейцария, Виена, Вашингтон, Ниш.

Тя  има още мечти, свързани с нови автори и неизпълнявани до момента произведения. Продължава със същия приключенски дух да изследва непознати територии в необятния свят на музиката.