Новини и събития

Визуалният образ

Визуалният образ


Семинарът Визуалният образ / The Visual Image през месец март в UniArt Gallery от 18:00 часа ще престави Венецианското биенале и Филмовият фестивал. Българското участие във времето на фашизма в Италия (1942) и по време на комунизма в България.

Галерия "УниАрт", New Bulgarian University, 18:00 часа
Вход свободен

През 2019 г., след дългогодишно отсъствие, България ще участва във Венецианското биенале. Събитието буди голям интерес и оживление в художествените среди. Кураторският проект е вече селектиран. 
Близкият поглед към българските участия в модерната епоха и по време на комунистическото управление дава възможност за съпоставки и разграничавания. Българските участия в кинофестивалите във Венеция разширяват хоризонта на дебати.

---

Ирина Генова е проф.в Нов български университет. Специализира в Колежа Нова Европа, Букурещ (2004), Националния институт по история на изкуството, Париж (2005), Централния институт по история на изкуството, Мюнхен (2009), Университета във Флоренция (2012). Публикациите й обсъждат прояви на модернизмите в България и в съседни страни, както и съвременни художествени практики. Сред книгите й са Модернизми и модерност – (Не)Възможност за историзиране (на английски и български език, София, 2004), Tempus fugit. За съвременното изкуство и визуалния образ (на английски и български език, София, 2007), Модерното изкуство в България: ранни истории и съвременни наративи отвъд парадигмата на модерността (НБУ, София, 2011; на английски език – 2013).

Петя Александрова е доц. в Нов български университет. Селекционер на международните и българските студентски филми за Студентския филмов фестивал „Ранно пиле“, организиран от Американска фондация за България (2005-2011). Активен член на ФИПРЕССИ (Международната организация на филмовите критици). Носител на наградата за оперативна критика на Филмовата академия и Съюза на българските филмови дейци (2010). Редактор на списание „Артизанин“. Автор на книгите: Мъките на заглавието. От словесен до кинообраз. София: Просвета, поредица „Култури“, 2006 и Изгубени в гледането. Бариери пред аудио-визуалните медии. София: Рива, 2011.