Новини и събития

В Деня на отворените врати Нов български университет събра ученици от цялата страна

В Деня на отворените врати Нов български университет събра ученици от цялата страна


 

На 26 март 2015 г. от 09.00 до 19.30 часа Нов български университет отвори вратите си за ученици, родители и учители от цялата страна. Над 500 бъдещи студенти, техните учители и гости от партньорски организации се запознаха със съвременната база, програми и методи на обучение в НБУ. Освен организираните групи имаше и индивидуални посещения на деца и родители.

 

Ученици от хуманитарни гимназии, училища по изкуствата, професионални гимназии и колежи се срещнаха с преподаватели и студенти от НБУ, участваха в открити лекции, работилници и ателиета, надигравания, демонстрация на занятия по йога, надсвирвания и множество интересни лекции и събития.

 

Най-многобройни бяха гостите от 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ - София; 44 СОУ „Неофит Бозвели“ - София; 74 СОУ „Гоце Делчев“, гр. София; Национално музикално училище „Любомир Пипков“– София и др.


Огромен интерес предизвикаха проявите, провеждани на открито. Постановката на Глоуб театъра на Уилям Шекспир, която се играеше на новите амфитеатрални стълби; демонстрацията на екипа на проекта „Стратос 1“ – балонът, издигнал се на 30 километра в стратосферата и предал данни на Лабораторията ни по телекомуникации; футболният мач и демонстрацията по йога, както и урока по фитнес на нашата спортна база и т.н. се мереха по ниво на интерес с презентациите на програмите „Информатика“, „Графичен дизайн“, „Мултимедия и компютърна графика“,  „Национална и международна сигурност“ и др. В централното фоайе на корпус 1 работеше импровизирано студио за онлайн радио на колегите от департамент „Масови комуникации“, където бяха проведени интервюта и разговори с гостите на НБУ.През целия ден Университетският музей, Галерия УниАрт и Библиотеката на НБУ се радваха на повишен интерес. Посетителите в музея разгледаха последната експозиция  „Послания. Рисунки от архива на НБУ - по случай 110-годишнината от рождението на Васил Стоилов“, изложбата „Сърцето на Азия“ – ІІІ, която е резултат от международна археологическа експедиция.  Лично авторите на повечето фотоси, които са студенти в програми „Антропология“ и „Тракия и културата на Древния свят“, разказаха на учениците за преживяванията си по време на разкопките.  В  библиотеката се провеждаха обиколки, които запознаваха учениците с ресурсите, услугите и специално създадената за тях колекция „Библиотека за ученика“.На всеки желаещ да се запознае с базата на НБУ беше предложена обиколка с обяснения за местоположението и предназначението на основните академични структури. Отделно се разказваше за културните пространства Галерия УниАрт, Университетски театър и Музея на НБУ, за експозициите в коридорите, за спортния комплекс, за ресторантите и кафенетата.За някои от посетителите Големият ден на НБУ завърши в УниАрт с представянето-обсъждане на последната книга „Текст, говорене и разбиране“ на проф. Богдан Богданов, д.н., създател на Нов български университет, а за други – с прожекцията на филма „Покаяние“ в Аулата от киноклуба на НБУ.