Новини и събития

Гала вечер на чешката и словашката камерна музика в галерия УниАрт на НБУ

Гала вечер на чешката и словашката камерна музика в галерия УниАрт на НБУ


Тази седмица департамент „Музика“ и галерията на Нов български университет организират поредица от събития, посветени на класическата музика и изпълнителското изкуство. На 2 февруари за гала концерт в представителната зала на УниАрт се събраха имена от световен ранг – Марио Хосен (цигулка) и Милена Моллова (пиано), почетни професори на НБУ; Итка Хоспрова (Чехия, виола) и Юлиус Хорват (Словакия, цигулка), концерт-майстори с огромна репутация и членове на основания през 2009 г. „Хумел Ансамбъл“. Гост-изпълнителите са в София по покана на професор Хосен и провеждат семинар със студентите на Нов български университет.

 

По време на гала вечерта имахме уникалната възможност да се насладим на специално подбрани пиеси от чешки и словашки композитори, с някои от които българският слушател се срещаше вероятно за първи път. Програмата откри мелодичното, елегантно Клавирно трио в ми-бемол мажор от големия австро-унгарски композитор и ученик на Моцарт – Йохан Непомук Хумел (1778-1837). Във втората част Итка Хоспрова представи по завладяваш начин Соната за соло виола от малко познатия, но модерно звучащ пражки композитор Павел Боржковец (1894-1972), а на финала чухме лиричния, емоционален 40-минутен Пиано квинтет от ненадминатия Антонин Дворжак. Публиката остана възхитена от виртуозното изпълнение и от характерните нюанси на отделните творби, а за пореден път картинната атмосфера и музикалната класика си подадоха ръка в галерия УниАрт на НБУ.

 

Концертът бе организиран с медийната подкрепа на ТВ1, които ще го излъчат в ефир. На него присъстваха г-жа Катерина Хуртаева, директор на Чешкия културен институт, както и представители на посолствата на Чехия и Словакия у нас.