Новини и събития

Дарението

Дарението "Генко Генков (1923 - 2006) - пейзажи и портети"


Галерия „УниАрт“ ще представи най-новото дарение на Нов български университет от портрети и пейзажи на Генко Генков (1923-2006).

Галерия „УниАрт“ е единствено по рода си университетско изложбено пространство в България. В страната не е практика висши училища да разполагат със собствена колекция. След откриването  на 18 май, през 2012 година,  университетската галерия  представя произведения от европейска живопис (17-18 век), дарение от семейство Божидар Даневи.  Kато част от актива на галерията са: Колекция "Съвременна българска живопис, в която намира място и сбирката от картини на Иван Кирков (1932 – 2010) и колекция „Съвременна българска скулптура“.

В годините галерията продължава да се радва на вниманието на своя основен дарител и през 2015 г. сбирката се обогатява с дарението „Портрет на Люба Габровска-Дюлгерова” – едно рядко произведение от художника Иван Ненов (1902-1997).

Днес във фонда на галерия „УниАрт“, благодарение на щедростта на г-н Божидар Данев, влизат нови седем произведения на известния български художник Генко Генков (1923-2006). Дарението включва пет пейзажа и два портрета от именития български автор с висока художествена стойност. Пейзажите разкриват специфичен почерк и дълбока човешка чувствителност на художник, който намира вдъхновение и упование в природната действителност. Безспорно за ценителите интерес будят автопортрета и дамския портрет, част от дарените произведения. Как художник с темперамента и колоритната личност на Генко Генков вижда себе си, а другите?  И тук художникът е безкомпромисен, с неизменно точен замах на четката, с интензивна багра изгражда образа в полето на картината. 

Дарените картини ще бъдат представени за първи път в галерия „УниАрт“ на 08.05.2018 (вторник), 18:00 часа.