Новини и събития

ЕТИОПИЯ - позната и непозната

ЕТИОПИЯ - позната и непозната


ГАЛЕРИЯ УНИАРТ

представя

ЕТИОПИЯ – ПОЗНАТА И НЕПОЗНАТА

18 май – 16 юни 2017

 

Откриване: 25 май 2017, 17:00 часа

Разказ за Етиопия от първо лице: 25 май 2017, 18:00 часа:

 

Етиопия – позната и непозната е изложба, която за първи път показва пред българската публика фотографии от четиринадесетдневното пътуване на Ивайло Иванов, студент по Антропология и гл. ас. д-р Владимир Димитров, преподавател по история на изкуството, и двамата от Нов български университет.  

Авантюристи по дух, обичащи пътешествията, но водени най-вече от научно любопитство, те изследват северната част на Етиопия – Амхара и Тиграй, където са концентрирани едни от най-интересните паметници. По време на това пътуване двамата присъстват на Тимкат и посещават най-забележителните паметници на столицата Адис Абеба (Ново цвете) в Аксум, Гондар, Лалибела и езерото Тана. Задачата, която са си поставили е да се снабдят с църковни утвари, литература и най-вече снимков материал, необходим за семинар по антропология и курсовете по „Шедьоври на християнското изкуство“ и „Иконография“.

Изложбата „Етиопия – позната и непозната“ е изградена от две части. Първата представя красотата на природата и хората в Етиопия и е разположена на открито – алеята пред Аулата на НБУ, а втората част, посветена на изобразителното изкуство, може да се види в университетската галерия УниАрт до юни.

 

Заповядайте!