Новини и събития

Запис от представянето на каталога

Запис от представянето на каталога "Съвременна българска скулптура"


На 23 ноември (петък) галерия УниАрт представи каталога „Съвременна българска скулптура – колекция Божидар Данев“ и новите произведения в живописната си колекция. Събитието  беше  официално открито от доц. д-р Пламен Бочков – ректор на НБУ, и д-р Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара, член на университетското настоятелство и основен дарител на галерията.

Автор и съставител на новия каталог е д-р Анжела Данева. Каталогът е богато илюстриран и съдържа подробна информация за авторите и включените скулптурни творби.

На събитието в петък стана ясно, че семейството на Божидар Данев ще дари на Нов български университет колекцията от българска пластика, която до този момент бе отдадена за дългосрочно експониране в галерията.

Новите произведения в колекцията „Европейска живопис“ – сред които картина от известния холандски художник Бенямин Кюйп – бяха представени от проф. д-р Ирина Генова, преподавател от департамент „Изкуствознание и история на културата“ при НБУ. В УниАрт ще стартира семинар, воден от проф. Генова и посветен на изследването на живописната колекция в галерията.