Новини и събития

Известен испански музиколог изнесе лекция в галерия УниАрт

Известен испански музиколог изнесе лекция в галерия УниАрт


По покана на департамент „Музика“ лекция в галерия УниАрт изнесе известният испански музиколог и педагог Лусиано Гонзалес Сармиенто – дългогодишен преподавател в Мадридския политехнически университет и понастоящем директор на Центъра за изпълнителски изкуства към института С.Е.К. в Мадрид. Под заглавие „1914 – 2014: един век музика за пиано в Испания“ лекцията на професор Сармиенто представи широка панорама на испанската клавирна музика от ХХ век, нейната еволюция и характерни особености чрез коментар на емблематични композитори, от „класиците“ Гранадос, Албениц и Фая до по-съвременни, повлияни от дармщатската школа, автори като Кристобал Хафтер.

 

Задълбочена и систематично изложена, лекцията скицира една специфична и до голяма степен непозната за българската аудитория музикална култура, а като основни за анализа понятия се очертаха „хегемония“ и „национализъм“. За разлика от Барока например, който е общоевропейски феномен, модерната епоха въвежда доминантата на един централноевропейски модел, поставящ страни като Испания в периферна позиция. Разгърналите се от края на XIX и началото на ХХ век националистически школи в музиката изработват относително автономен дискурс и позволяват да се разчупи наложената хегемония. Според тезата на професор Сармиенто подобни опити, подкрепени от развитието на испанската клавирна музика, внасят вариация в „кодовете“ на музикалния език, разширяват изразните му средства и го обогатяват. Както отбеляза в последвалата дискусия доц. д-р Милена Шушулова, ръководител на департамент „Музика“ в НБУ, възприемането на една такава перспектива „изисква огромна смелост“, а също така би била релевантна за теоретизирането и на българския културен опит.

 

След презентацията на Лусиано Гонзалес Сармиенто публиката имаше уникалната възможност да чуе клавирни творби от испански композитори в изпълнение на пианистката Мариса Бланес, която има зад гърба си внушителна концертна кариера и която е официално призната от специализираната критика като „виртуоз с изключително красноречие и горещ темперамент“.

 

Гост на събитието бе г-н Хайме Ермида Марина - консул и съветник по културните въпроси в посолството на Кралство Испания в България.