Новини и събития

Изложба на Константин Вълчев в галерия УниАрт

Изложба на Константин Вълчев в галерия УниАрт


На 7 октомври в галерия УниАрт се откри юбилейна изложба на доц. Константин Вълчев със заглавие „Отражения“. Експозицията представя 16 пластики от художествено стъкло от различни периоди на автора. По време на откриването слово произнесе доц. д-р Ружа Маринска от департамент „Изкуствознание и история на културата“.

 

Това е първата временна изложба в УниАрт и тя ще даде възможност на студенти, преподаватели и ценители да се докоснат до спецификата на технологията на стъклото, както и да открият загадките на неговите форми чрез селекция от работи на едно от най-изявените имена, работещи в тази област у нас. Изборът на галерийно пространство за юбилея на Вълчев е напълно естествен; художникът преподава в НБУ в департамент „Изящни изкуства“ и е ръководител на специалност „Стъкло“. Към това се добавя и фактът, че прозрачният материал е водещ акцент в архитектурната концепция на УниАрт. Тъкмо тук на втория етаж, с очароващия публиката стъклен под, скулптурите на Вълчев намират продължаващата ги среда, която ги потапя в сложна игра на отблясъци и светлина. По думите на самия автор пластиките са в абсолютен синхрон с цялостния интериор.

 

Едва ли ще е пресилено да заявим, че Константин Вълчев е основател на цяла школа в съвременното българско изкуство. Възпитаник на пражката академия, той усвоява и трансформира чешкия опит, в частност уроците на своя учител, големият Станислав Либенски. И до днес Вълчев разделя времето си между България и Чехия, а в творческата му биография присъстват над 30 изложби в САЩ и различни страни на Европа.

 

Изложените в УниАрт пластики са репрезентативни за отделни етапи от развитието на артиста – от стереометричните обеми на ранната серия „Двуелементна пластика“ до съвсем новата и по-екзотична „Родригес“, вдъхновена от посещение на едноименния остров в Индийския океан. Най-мащабна от всички е „Слънчева светлина“ – огнен диск, напомнящ за триизмерна версия на кубистична картина.

 

Повечето работи внушават солидност и се отличават с особен, хипнотичен геометризъм, изискващ гледане отблизо. Зрителят е подканен да се взира в тези блокове цветна светлина, да се оглежда в тях, да сменя позицията и гледната си точка, да долавя отраженията на обектите около себе си, а всичко това резултира в амалгама от оптични ефекти. „Характерното при стъклото е, че при него може да се види вътре в материала“, споделя Вълчев. Очевидно е, че при работите му тематичните препратки не са от съществена важност; фокусът е върху вътрешната динамика на материала и върху играта на пречупвания и рефлексии. „Не работя по теми“, признава авторът, „а се стремя да овладея уникалните възможности на стъклото. Целта ми е да покажа силата на материала стъкло“. А сред тези качества основна е способността да се отразява светлина.

 

 

Изложбата „Отражения“ ще продължи до 11 ноември.