Новини и събития

Концерт на Ирина-Калина Гудева

Концерт на Ирина-Калина Гудева


На 10 април в галерия УниАрт, която скоро ще навърши една година и която утвърди себе си като място за разнообразни музикални събития, се състоя един по-различен концерт. Различен поради естеството на самата музика (не класическа, а съвременна); различен и заради вплитането на елементи на пърформанс, лекция, спектакъл и вокален експеримент като интегрална част от изпълнението. Под мистичното заглавие „Лавараяха“ известната наша контрабасистка Ирина-Калина Гудева, която от 15 години живее и работи в Копнехаген, предложи впечатляващ, театрален прочит на пиеси от български и датски композитори.

 

Театрализирането на музикалното изпълнение чрез включване на хореографирани движения, ритуални елементи и четене на поезия целеше многопластово въздействие и единство на възприятието. По думите на самата Гудева, „Лавараяха“ е „холистична творба“, тъй като в нея влизат множество компоненти, които общуват. Не случаен е и изборът на заглавие – на санскрит „Лавараяха“ е дума за четирите природни стихии, обединяващи се и съизграждащи Космоса.

 

Като стилистика спектакълът на Ирина-Калина Гудева се вписва в естетиката на авангарда, а драматургията кръжи около история за превъплъщенията на жената – жената като физическо и духовно създание, преминаващо сложни нива на еволюция. Всяка от осемте пиеси, съставящи спектакъла, визира определен аспект от човешкото съществуване и носи дълбоки философски препратки. Основен за изпълнението бе синтезът между театрална вокализация и ниските тонове на контрабаса; Ирина-Калина Гудева притежава хипнотичен контраалтов глас, с който тя експериментира като с музикален инструмент през много широк диапазон.

 

Повечето пиеси в „Лавараяха“ са от непознати за българската публика датски композитори от днешно време, автори на експериментална музика, сред които Йеспер Холмен, Мортен Олсон, Ларс Граугард и Айнар Кандинг. Чухме обаче и „Мотиви“ от Емил Табаков, както и емблематичната за целия спектакъл „Менада“ (за глас и контрабас), произведение, което голямата наша композиторка Юлия Ценова пише през 2005 г. специално за Гудева.

 

Интересът на Ирина-Калина Гудева е към преливането между жанрове и форми. Тя е изпълнявала музика от Ренесанса и Барока до съвременното танго, джаз и електро-акустичната музика. Освен това, в концертите й почти винаги присъства театралният елемент и мултимедийната визия. „Лавараяха“ е представяна през последните няколко години с огромен успех в различни страни на Европа.