Новини и събития

Концерт на Луиза Селло и Милена Моллова

Концерт на Луиза Селло и Милена Моллова


От 22 до 25 януари 2013 в галерия УниАрт се проведе уъркшоп на проф. Луиза Селло – преподавател по флейта в консерватория „Джузепе Тартини“ в Триест. Ученици, студенти и докторанти имаха възможността да работят в Нов български университет с голямата италианска флейтистка.

Уъркшопът завърши с концерт на Луиза Селло и Милена Моллова на 25 януари в галерия УниАрт. Програмата включваше адаптации за пиано и флейта по популярни опери, сред които „Трубадур“ от Верди и „Норма“ на Белини. Италианската флейтистка изненада публиката и с някои по-експериментални пиеси (Лучано Берио, Райнер Бишоф), а като световна премиера бе представена „Рима“ от Давиде Андзаги.

Уъркшопът и концертът са част от Форум „Семинари и концерти“, случващ се в сезон 2012-2013 в галерията на НБУ на именити гост-професори от Европа и света.

 

 

Луиза Селло получава диплома по флейта в консерваторията в Удине, след това учи в Академията Киджана в Сиена, при Северино Гацелони и в Международната академия в Ница с Ален Марион. Участник е в майсторски класове на Конрад Клем, Джеймс Гoлуей, Раймон Гийо. Следва интензивен период на работа в оркестъра на Ла Скала в Милано под ръководството на маестро Рикардо Мути. През това време тя концертира с бележити имена като Алирио Диаз, Йоханес Кропфич, Тревър Пинок, „Нов италиански квартет“, Йес трио Виена. Гостува като солист на редица оркестри – Италиански виртуози, Камерен оркестър Залцбург, Оркестър Милано класика и др.

Показвайки постоянен интерес към съвременната музика, флейтистката работи с редица композитори по премиерни изпълнения на техни творби – Франко Донатони, Йозеф Антон Ридл, Салваторе Скиарино, и ги представя на фестивали като Мюзикпротокол в Грац, Венецианско биенале, Кланг-Акционен – Мюнхен и др.

Понастоящем Луиза Селло преподава флейта в консерватория „Джузепе Тартини“ в Триест, води майсторски класове във Виена, Грац, консерваториите в Москва, Мадрид и Буенос Айрес, а от 1997 г. е преподавател в Лятната музикална академия „Св. Паул“ в Лавантал.
       
Професор Милена Моллова е концертиращ пианист и педагог с европейска и световна известност, носител на множество награди от най-престижни конкурси. Освен активна концертна дейност, Милена Моллова е известен камерен изпълнител, осъществил световни и български премиери, много от които посветени на нея. Ръководител на майсторски класове в Европа и по света и член на жури в международни и национални конкурси. Нейни студенти са носители на международни награди, както и преподаватели в известни университети в САЩ, Европа и България. Развива активна обществена и благотворителна дейност. 
  
Кариерата й на музикант включва премиерни изпълнения на: Кр. Кюркчийски – Първи концерт за пиано и оркестър – запис на плоча, редакция на клавирната партия, многократни концертни изпълнения и Втори концерт за пиано и оркестър – посветен на М. Моллова, световна премиера  март 2003 г.; Димитър Христов – Миниатюри; Хиндемит – Соната № 3; Бела Барток – Соната за пиано; Тодор Стойков – 15 етюда от висша трудност; Шнитке – Соната за цигулка и пиано; С. Барбър – Концерт за пиано и оркестър и Соната и много други. Сред значителните й концерти  е Интегрално изпълнение в 9 концерта на 32 сонати на Бетовен, многократно свирени в България и Германия, Фуга Интеграл за две пиана от Стефан Драгостинов, произведение специално посветено на Милена Моллова. Има издадени множество CD и записи в радио и TV в България и Европа.

Спечелила е Международен конкурс „Чайковски“, Международен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо“ – Париж,  Награда “Кювелие” – Брюксел, Международен конкурс „ARD” – Мюнхен, Международен конкурс „Бетовен“ – Виена, носител е на „Златно перо“ на „Класик FM“.

Професор Милена Моллова е председател на EPTA за България – European Piano Teachers Association, председател на училищното настоятелство на НМУ “Л. Пипков”, София, учредител и председател на българската секция на организацията “Защита на децата” в България, учредител и дарител на Фондация “П. Владигеров” – Шумен. От 2000 година е обявена за „почетен гражданин“ на град Шумен.