Новини и събития

Концерт на академичен оркестър

Концерт на академичен оркестър "Орфеус"


Галерия УниАрт и департамент Музика откриха есенния сезон с концерт на Академичен оркестър „Орфеус“, който се състоя на 12 октомври. За пореден път галерията на НБУ демонстрира готовността си да участва в проекти и изяви, представящи изкуствата и техния синтез. Сред картини на европейския Барок музикантите от „Орфеус“ виртуозно изпълниха Моцарт, струнната сюита „Спомен от Флоренция“ на Чайковски и елегичните „Хризантеми“ на Пучини.

Академичен оркестър „Орфеус“ има значими участия и високо професионално ниво. Негов създател и интелектуален ръководител е световноизвестният цигулар Марио Хосен. Целта на оркестъра е чрез интересни музикални програми да се популяризира класическия репертоар, да се афишира музикалното присъствие на България и на Нов български университет в Обединена Европа.

През годините оркестърът е бил дирижиран от международно признати имена, а за концерта в петък диригент бе Йоел Матиас Йени (Швейцария), който работи с „Орфеус“ от 2008 г. Йоел Матиас Йени е възпитаник на консерваториите в Базел и Цюрих и е дирижирал с огромен успех по цял свят.

 

Сред музикантите-участници в концерта бяха изявени алумни на НБУ като Жаклин Прейс, Росица Чопева, Десислава Карамфилова и др.