Новини и събития

Куратори от Швейцария и Румъния представиха арт колекцията на Бенетон в галерия УниАрт

Куратори от Швейцария и Румъния представиха арт колекцията на Бенетон в галерия УниАрт


 

На 28 ноември семинар със студентите на НБУ проведоха кураторите Клаудио Скорети (Швейцария) и Ирина Унгуреану (Румъния). Те представиха колекцията „Имаго Мунди“, инициирана от Лучано Бенетон и вдъхновена от многобройните му пътувания из целия свят. Колекцията включва специално поръчани и изпълнени за целта на проекта работи от утвърдени и изгряващи артисти от различни държави, сред които Куба, Китай, Япония и африканските страни. Без допълнителни ограничения за техника или тема, единственото изискване за участие е екстравагантният мини-формат 10 на 12 сантиметра. Отворен и незавършен все още, проектът проследява географията на разнолики художествени търсения в глобален мащаб, а уебсайтът към него се превръща в своеобразен „архив на света“.

 

„Имаго Мунди“ е демократичен , глобален и културологичен проект, който изследва новите граници на изкуството в името на многообразието от възможности за себеизразяване. Намерението ни е да насърчим един искрен диалог с изкуството и със света, като си припомним, че смисълът, идеите, причините и вдъхновението не са монопол на няколко избрани, а израстват от  взаимодействието и комуникацията“, заявява Лучано Бенетон.

 

Семинарът беше последван от интересна и плодотворна дискусия. Преподаватели и студенти от НБУ получиха предложение за участие в проекта и придържайки се установения формат, те ще представят България на „художествената карта“ на Бенетон.