Новини и събития

Лекции на Каролин де Клипел (Утрехтски университет)

Лекции на Каролин де Клипел (Утрехтски университет)


От 27 до 29 март гост на галерия УниАрт беше Каролин де Клипел, доцент в департамента по изкуствознание и история на Утрехтския университет. В рамките на семинара „Визуалният образ“ тя изнесе две лекции върху нидерландската живопис през 17 век.

 

Картинната колекция в УниАрт, дарена от семейството на Божидар Данев и представяща произведения на нидерландски художници, е обект на дългосрочни изследвания и специализиран семинар, воден от проф. д-р Ирина Генова от департамент „Изкуствознание и история на културата“ на НБУ. В тази перспектива поканата на утвърден учен от Холандия е решаваща. Каролин де Клипел е водещ специалист върху творчеството на Рубенс, Адриан Броуер и по-общо холандското и фламандското изкуство на Златния век. Тя има дългогодишен опит като изследовател в центъра Rubenianum (Антверпен), а понастоящем ръководи изследователски проект върху културната трансмисия в Ниските земи през "дългия" седемнадесети век.

 

Първата от двете лекции, със заглавие „Алегорични серии в холандската живопис“, бе посветена на светската дворцова украса от първата половина на 17 век и иконографските програми, реализирани от Рубенс и негови последователи. Отношенията между поръчител и артист и сложното функциониране на иконографските програми в историко-политическия контекст на времето, бяха в центъра на изложението.

 

Втората лекция се фокусира върху художествения обмен между Южните и Северните провинции през 17 век и взаимодействието между артистични центрове отвъд строго географските граници. Де Клипел коментира мобилността на идеи, стилове и мотиви и посочи множество примери за културен обмен. Според нейната теза опозицията „холандска – фламандска живопис“ е исторически конструкт, който може да бъде разколебан в полза на един по-интегриращ подход.

 

Престоят в НБУ на доц. Каролин де Клипел и усвоеният от нея опит се оказаха от изключително значение за настоящите и бъдещи проучвания върху колекцията „Европейска живопис“ в галерия УниАрт. Същевременно академичната общност на НБУ получи възможността да се запознае със състоянието на съвременния научен дискурс върху една от важните епохи в историята на изкуството, Златният Век на нидерландската живопис.

 

Проектът по покана на Каролин де Клипел като гост-лектор в галерия УниАрт е реализиран със съдействието на Централния фонд за Стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.