Новини и събития

Лекция

Лекция "Съвременен дизайн от Израел"


На 27 юни 2013 г. в Галерия „УниАрт“ на Нов български университет се състоя посещение на представители на академичната общност от града на дизайна Холон. Гостите се срещнаха със студенти и докторанти от департамент „Дизайн“ и представители на НБУ. Изнесена бе лекция на тема „Съвременен дизайн“.

През март 2003 г. Рон Арад (Ron Arad) е поканен да проектира първия Национален музей за дизайн в Израел. Музеят се намира в наскоро развият район Холон, на няколко километра южно от Тел Авив, определен да се превърне в нов културен и образователен център за Централен Израел. Местната власт възлага на Рон Арад да изготви проект за музей, който да бъде на световно ниво и да покрива международните стандарти. Музеят е натоварен с изключително важната роля да насърчава и подкрепя развитието на дизайна и архитектурата в Израел, да популяризира израелския дизайн както на местно ниво, така и в чужбина.

Музеят на дизайна в Холон
(The Design Museum Holon - DMH) заема 3700 m² площ. Обширните северни части действат като уводно публично пространство и откриват входа му. Самият музей е проектиран под формата на плато. Топографията на архитектурата се изразява в подредбата на сградата на две разчленени нива, свързани от външна пластична рампа, която определя маршрута в музея. След построяването на музея, обществеността в Холон се обръща радикално към дизайна като база за развитие на туризма и популяризиране на израелския дизайн. Поканени са множество именити дизайнери, които създават иновативни детски среди в целия град. Вместо билбордове, в града на местата за макро реклама са поставени проекти на студентите по графичен дизайн от Холонския технологичен институт (HIT).

 

На посещение в Нов български университет бяха деканът на института проф. Дана Ариели, ръководителят на департамент „Индустриален дизайн“ проф. Дейвид Ровет и ас. Ира Рожевски - куратор на изложбата „Съвременен дизайн от Израел“, представена във „Фабрика 126“ в рамките на София дизайн седмица (Sofia Design Week). Ира Рожевски изнесе лекция на тема „Съвременен дизайн“ пред студентите от департамент „Дизайн“ като представи различни иновативни подходи към дизайна, характерни както за експериментите, правени от младите израелски дизайнери, така и за техните преподаватели и известни дизайнери като Дейвид Ровет, Рон Арад и др.

Холонски технологичен институт (HIT) (иврит: מכון טכנולוגי חולון) е академична институция за висше образование в Холон, Израел. Той се фокусира върху преподаването по технологии, управлението на технологии и дизайн. H.I.T. се занимава също и с теоретични и приложни научни изследвания. Института H.I.T. е основан през 1969 г. като „Център за технологии Холон“ (CTEH) и до 2000 г. е свързан с университета в Тел Авив. През 2000 г. става независима институция наречена „Холонски академичен технологичен институт“ (HAIT) и е признат от Съвета за висше образование в Израел като Институт за висше образование по дизайн и нови технологии. През 2006 г. е преименуван на Холонски технологичен институт.

Презентацията на преподавателите представи маса от остатъчни материали получени при преработката на кафе - „Кафе маса“, лампи от счупени стъкла, купи от морски пясък, столове от втвърден текстил, съоръжения за сядане от кофи за боклук, носещи явните белези на влиянието на Арад, Ровет и Щраус. На презентацията на гостите от Холон от българска страна присъстваха гл. ас. д-р Юлияна Гълабинова, декан на Бакалавърски факултет, доц. д-р Борис Сергинов, ръководител на департамент „Дизайн“, докторанти и студенти магистри и бакалаври.