Новини и събития

Лекция на проф. Ясуо Кобаяши -

Лекция на проф. Ясуо Кобаяши - "Идната философия. Завръщане към sophia"


На 12 февруари 2018 г., от 14 часа в Галерия УниАрт ще гостува знаменитият японски философ Ясуо Кобаяши по покана на доц. Боян Манчев и департамент "Изкуствознание и история на културата" на НБУ, в партньорство с галерия "УниАрт", големият японски философ Ясуо Кобаяши ще посети за втори път България, за да изнесе лекция на тема “Идната философия. Завръщане към sophia [La philosophie à venir. Retour à Sophia].

 

Проф. Ясуо Кобаяши е един от най-влиятелните съвременни японски философи, създател и дългогодишен директор на световно значимия Център за философия на Токийския университет. Автор е на множество книги в областта на философията на изкуството и политическата философия, културната теория и историята на съвременността. Сред последните му произведения са „Апории на сърцето - между щастието и смъртта“; „Светът на Микел Барсело“; „Деконструкция на историята“; „Одисея на знанието“. Той е един от водещите посредници жежду европейската и в частност съвременната френска философия и японската култура.

Кобаяши често сътрудничи с видни творци от различни изкуства - той е дългогодишен приятел и близък съратник на художника Аки Курода, на архитекта Тадао Андо, дори на модния дизайнер Исе Мияке.

  

Сътрудничеството на Ясуо Кобаяши с Боян Манчев и партньорството с НБУ           

Сътрудничеството на философите Ясуо Кобаяши и Боян Манчев започва преди 10 години в Париж, където по това време Манчев съ-ръководи Международния философски колеж, ключова институция в полето на съвременната филсофия и модел на основания от Кобаяши Център за философия на Токийския университет. Първата съвместна лекция и публичен разговор на Манчев и Кобаяши се провежда в Токио през 2010 г. по покана на Юджи Нишияма, пред препълнена аудитория при голям медиен интерес. Голям отзвук има и първата им софийска среща, в рамките на замисления от Кобаяши и Манчев форум “Метаморфоза и катастрофа” (2013), осъществен със съдействието на Дарин Тенев.  Кобаяши е особено известен сред българската културна и академична общественост като спонтанен вдъхновител на студентското движение от 2013 г., след обръщението му към Общото събрание на студентската окупация на Софийския Университет през ноември 2013 г.

Първият японско-български философски форум дава тласък на поредица от седем форума, проведени в София и Токио и включващи по-млади български и японски философи, повечето от които възпитаници на Кобаяши и Манчев. Същевременно директното сътрудничество на Кобаяши и Манчев се осъществява и в други контексти, например на организираната от Кобаяши сбирка в манастира Ла Турет във Франция, посветена на въпроса за смисъла на света. След поредната им среша в Токио през пролетта на 2017 г., Кобаяши организира през ноември 2017 г. лекцията на Боян Манчев “Светлина, облаци. Философско пиратство и изобретяването на апейрон” в Центъра за философия на Токийския университет.

Заглавието на втората софийска лекция на Ясуо Кобаяши, “Идната философия. Завръщане към sophia [La philosophie à venir. Retour à Sophia], която ще представи актуалната философска работа на Кобаяши, представлява знак на особено внимание към домакините, доколкото мисли завръщането в града София като завръщане към неговия патрон - sophia, мъдростта.

 

! Лекцията ще се проведе на френски език, с превод на Боян Манчев.

 

Photo credit - Metheor