Новини и събития

Лекция на чешкия артист Милан Крайчек в рамките на Международния фестивал на стъклото

Лекция на чешкия артист Милан Крайчек в рамките на Международния фестивал на стъклото


На 5 ноември, в рамките на Международния фестивал на стъклото в гр. София, лекция в галерия УниАрт изнесе чешкият художник Милан Крайчек. На семинара присъстваха студенти и преподаватели от различните специалности по изкуства в НБУ, а модератор на събитието беше доц. д-р Константин Вълчев, чиято юбилейна изложба галерия УниАрт организира точно преди година.

 

Младият чешки артист (роден през 1977 г.) запозна аудиторията с факти от творческата си биография и скицира сегашното състояние на обучението по художествено стъкло в република Чехия – страна, която както знаем, има дълги традиции в тази област. Самият Крайчек завършва пражката академия по изкуства и архитектура през 2001 г. при прочутия Владимир Копецки, педагог и автор на абстрактни и геометрични композиции от стъкло, много от които притежание на водещи музеи в Европа и САЩ. Понастоящем Милан Крайчек е главен художник във Висшата приложна академия в град Светла над Сазава и ръководител на дизайнерското студио “Animus MR”. По време на лекцията си той показа и много свои ученически и дипломни работи, така че студентите на НБУ получиха възможност да сравнят собствените си търсения с проектите на вече утвърдил се автор. Повечето от работите на Крайчек, с които се запозна публиката в УниАрт, се причисляват към т.нар. "продуктов дизайн" - вази, чаши, бонбониера, пепелник - елегантно изпълнени и носещи онзи характерен почерк, който не бихме се поколебали да наречем "индивидуален стил". Част от тях рефлектират моменти от личната история на артиста и са свързани с еврейския му произход.

 

Милан Крайчек участва в изложбата „Арт Стъкло Чехия – България“  в галерия „Райко Алексиев“, която ще продължи до 22 ноември.