Новини и събития

Международно биенале на стъклото 2017 с филм и лекция за живота и творчеството на Рене Лалик

Международно биенале на стъклото 2017 с филм и лекция за живота и творчеството на Рене Лалик


На 26 октомври от От 14.30 до 17.00 часа в галерия УниАрт заповядайте на прожекцията на филма "Скулпторът на кристала", посветен на френския художник Рене Лалик.

Филмът се излъчва в рамките на Международно биенале на стъклото 2017 и ще бъде придружен от лекция на доц. д-р Константин Вълчев.

Рене Лалик е световно признат френски скулптор, дизайнер и бижутер, живял и творил през втората половина на 19-ти и първата половина на 20-ти век. Известен е с работите си от цветностъкло в стил Арт Нуво. Освен от него Лалик е повлиян и от стила Арт Деко. Изключителната прецизност, с която той е изработвал всеки един от сложните детайли, които преплита в своята работа удивлява и днес, почитателите на неговото изкуство. Финият майстор изработва стъкления олтар и някои други от орнаментите в църквата Сейнт Матю в Джърси. Рене Лалик основава собствена фабрика за масово производство на стъклени предмети, която съществува и до днес.

N.B. След видео прожекцията и лекцията доц. д-р Константин Вълчев ще обяви дарените творби на автори, участници в първото Международно биенале на стъклото 2017.

Заповядайте.