Новини и събития

Мултимедийна лекция на Явор Конов - II част

Мултимедийна лекция на Явор Конов - II част


 

На 10 декември 2013 г. в галерия УниАрт на Нов български университет се проведе втората част на мултимедийната лекция  „Една мелодия през векове и култури ‘‘ на проф. Явор Конов, д.н., познат със своите музикални постижения не само в България, но и в чужбина.

 

Проф. Явор Конов е автор на над 140 публикации, сред които : „За полифоничността“, „Култура и музикално изкуство“, „Първият трактат по клавесин  – „Принципите на клавесина“ на Дьо Сен Ламбер“ и др. Съосновател и секретар е на Музикално общество „Васил Стефанов“, София, както и заместник-главен редактор на списание „Музика. Вчера. Днес“ от основаването му до 2012 г.  От декември 2010 г. преминава на работа като професор в департамент „Музика“ на НБУ.

 

Мултимедийната лекция даде възможност на участниците да се откъснат за момент от реалността и да се насладят на популярна мелодия, която се среща в много култури под различно заглавие и с различно съдържание. Проф. Явор Конов сподели с аудиторията своите гледни точки относно творчеството на най-известните композитори, диригенти и солисти, пускайки техните творения. Участниците чуха различни вариации на извeстната френска песен „Ah! Vous dirai-je maman“ в изпълнение на германския композитор Theodor von Schacht,  известното сопрано Beverly Sills (New York City Opera, 1978), френския композитор Camille Saint-Saëns, пианиста Julius Katchen, английския диригент Sir Adrian Cedric Boult и унгарския диригент и композитор Ernő Dohnányi.  В края на лекцията проф. Конов изпълни на рояла 12-те вариации на В. А. Моцарт и предостави истинско удоволствие на аудиторията.


Мултимедийната лекция позволи на участниците не само да чуят красиви мелодии, но и да разберат повече за творческия живот на едни от най-известните композитори. Освен живо изпълнение и текст, лекцията включваше и интересни видеозаписи и изображения.