Новини и събития

НБУ с дарение от семейство Даневи

НБУ с дарение от семейство Даневи


 

На 14 май 2015 г. в аудитория Божидар Даневи (галерия УниАрт) семейство Веселин и Анжела Даневи дариха на Нов български университет произведението "Портрет на Люба Габровска-Дюлгерова", рисувано през 1932-1933 г. от именития художник Иван Ненов (1902-1997). Картината произлиза от фамилията на големия български художник, архитект и дизайнер Николай Дюлгеров (1901-1982) и нейният път до България е дълъг и интересен.


На празничната церемония в присъствието на академичната общност, на ценители на изкуството и много студенти, беше изнесена кратка и съдържателна беседа за „Историята на една картина” от доц. д-р Ружа Маринска. Пред препълнената аудитория Кристиян Янков сподели любопитни моменти от своята работа в разказа си „Реставрацията като предизвикателство”.
 


Д-р Анжела Данева предаде произведението на доц. д-р Пламен Бочков – Ректор на Нов български университет, като сподели, че с този дарителски акт изпълнява с удоволствие и желанието на сем. Дюлгерови картината "Портрет на Люба Габровска-Дюлгерова" да намери своето достойно място, което ще я направи достъпна за изследване и възхищение от аудиторията от специалисти, ценители и любители в България.


Церемонията по даряването беше организирана от Център „Българо-европейски културни диалози”, Център за професионално и продължаващо обучение и отдел "Информационна дейност" на Нов български университет. Вдъхновен водещ на събитието беше гл. ас. д-р Владимир Димитров, департамент "Изкуствознание и история на културата".