Новини и събития

НБУ с десет нови произведения

НБУ с десет нови произведения


На 8 май, във фонда на галерия „УниАрт“ в Нов български университет, благодарение на г-н Божидар Данев, влязоха нови десет произведения на известния български художник Генко Генков (1923-2006).

Поредното дарение на семейство Божидар Даневи включва осем пейзажа и два портрета от именития български автор с висока художествена стойност.

Заедно с официалното представяне на творбите, което се състоя на 8-ми май в галерия „УниАрт“, гостите имаха възможността да научат интересни детайли от живота и личността на художника, които сподели Лаврен Петров - галерист и създател на галерия „Лоранъ“, изкуствовед, внук на известния художник Цанко Лавренов. Г-н Петров определи инициативата на Божидар Данев като необходим пример, защото „да се дарява частна колекция на частен университет е светъл пример, един пример непознат в родната ни действителност. За мен има изключително значение фактът, че поредното дарение се прави на Нов български университет. Това е единственото учебно заведение, което систематизира своя колекция и за тази цел е изградило галерия. Стандарт, ниво и културни натрупвания, несравними и недостижими за други по днешните български стандарти.“