Новини и събития

Нови произведения в колекция

Нови произведения в колекция "Европейска живопис - семейство Божидар Даневи"


Колекцията „Европейска живопис – семейство Божидар Даневи“ се увеличи с пет нови произведения, които бяха показани за първи път на 23 ноември заедно с представянето на каталога „Съвременна българска скулптура“. Сред новите придобивки са две библейски сцени („Поругание Христово“ и „Поклонението на пастирите“), две жанрови картини, представящи учени в работната им обстановка, и един дамски портрет.

 

Автор на „Поклонението на пастирите“ е известният холандски художник Бенямин Кюйп (1612-1652), живял и рисувал в Дордрехт. Важен последовател на Рембранд, Бенямин Кюйп е известен с библейските си сюжети, където съчетава драматична светлосянка, наситени цветове и свободна четка. Варианти на „Поклонението на пастирите“ от Кюйп се намират в музея на Дордрехт, берлинската художествена галерия и много частни колекции.

 

Двете картини с учен в своя кабинет са по-късни, от осемнадесети век. Рисувани на цинкова плоча, те са с малки размери и подканват към гледане отблизо. Представянето на учен в работна среда с типични атрибути (книги, мастилница, глобус) е популярна иконография в нидерландската живопис.

 

Елегантният портрет на жена с черна шапка, ръкавици и характерната яка рюш допълва значимата портретна колекция в УниАрт.