Новини и събития

Нощ на музеите в НБУ

Нощ на музеите в НБУ


За поредна година галерия УниАрт и Музеят на НБУ се включиха в „Европейска нощ на музеите“ – културна инициатива с широк отзвук, традиционно организирана от Френски културен институт. Студенти, семейства, почитатели на изкуството и най-вече жители на квартал Овча Купел посетиха изложбените пространства на Нов български университет и присъстваха на лекции, ателиета и музикални концерти.

 

Програмата откри специално занятие на Детски университет НБУ, ориентирано към нови участници и целящо запознаването им с експозиците на галерията. Децата разгледаха с любопитство картините на първия етаж, докоснаха се до фееричната магия на стъкления под и намиращата се на втория етаж студентска изложба „Истории от стъкло“; после рисуваха портрети и отговориха на анкета с въпроси, сред които „Какво е за теб изкуството? А музеят? Коя картина тук те впечатли най-много?“. Изработените от децата рисунки ще вземат участие в предстояща изложба, организирана от УниАрт по случай Първи юни - денят на детето.

 

Музеят на НБУ представи фотографската изложба „Матера - културна столица на Европа 2019“, придружена от лекция на д-р Владимир Димитров за културните ценности на италианския град. Своеобразен акцент публиката намери в първия по рода си концерт „Органът в галерията“. Под ръководството на проф. д-р Нева Кръстева талантливи, млади органисти изпълниха пиеси от барокови композитори и шедьоври от епохата на Романтизма. Очаквайте втори органов концерт на 28 май, отново в галерия УниАрт на Нов български университет!