Новини и събития

Нощ на театрите в НБУ

Нощ на театрите в НБУ


 

Тази събота, 15 ноември, Нов български университет се включи в Международния ден на театрите в град София. През целия ден вратите на университета бяха отворени за родители и техните деца, за любопитни посетители, за любители на театралното, танцовото и визуалното изкуство. Много от тях за пръв път посещаваха НБУ и имаха уникалната възможност да разгледат отблизо неговите пространства – музея, галерията, театъра – както и да присъстват на програма с интересни събития, специално подготвени за Нощта.

 

В галерия УниАрт занятието на Детски университет бе на тема „Да нарисуваме приказка“. Децата се срещнаха със студенти по актьорско майсторство, от които научиха за предизвикателствата на сценичната професия. След като изиграха откъси от популярни народни приказки („Дядо вади ряпа“, „Дядовата ръкавичка“), децата получиха творческа задача – да довършат приказката в рисунка така, както си я представят, с очакван или неочакван край. Малко по-късно в Университетски театър всички заедно посетиха „Новите дрехи на царя“ – куклен спектакъл за деца с участието на актьори с различни възможности от Групата за алтернативен театър.

 

През целия ден галерия УниАрт предложи индивидуални и групови посещения с обиколка и лекция за експозицията от европейска живопис и българска пластика. Вечерта завърши с постановката на доц. Възкресия Вихърова „Вишневи сестри“ (по Чехов и Майкъл Грийн) на сцената на Университетски театър и мултимедийния танцов спектакъл „Плацебо“ (с автор гл. ас. д-р Анна Пампулова) в пространството на УниАрт. Входът за всички събития на 15 ноември беше свободен.