Новини и събития

Постояненнен интердисциплинарен семинар

Постояненнен интердисциплинарен семинар "Шекспир: Версии" - лекция на Лилия Абаджиева


От 15 -16.30ч. ще бъде представена гледната точка на режисьорката към Шекспир в нейната сценична практика от първите й представление по Шекспир до последната й постановка в Театър Азарян “Ако нямах лоши сънища”.

 

Постоянният интердисциплинарен семинар дискутира вселената Шекспир от гледна точка на различните изкуства, конкретни артифакти, както от гледна точка на различни изследвания изобщо в полето на хуманитаристиката.

Галерията е не само мястото, в което този семинар се роди и провежда, той е най-добрата визуална среда, в която дискусията за значението на Шекспировото творчество само НБУ може да предложи на своите студенти.

 

Лилия Абаджиева завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кр. Сарафов” през 1998 г. Поставила е над двадесет спектакъла на сцена в страната и чужбина. Преподавателска дейност: асистент на проф. Крикор Азарян в режисьорския му клас във НАТФИЗ “Кр. Сарафов“. Гост-преподавател в няколко университета, между които: UCSB, California; Кьолнския университет, Westmont College, California. Дебютира на професионална сцена със спектаклите „Женитба“ от Н. В. Гогол на сцената на ДСТ “Алеко Константинов” и „Хамлет“ от У. Шекспир на сцената на ДТ “Сълза и смях”. Нейни постановки са: “Мяра за мяра” от У. Шекспир, “В полите на Витоша” от П. К. Яворов, “Записки от подземието” на Ф. М. Достоевски, “Страданията на младия Вертер” от Й. В. Гьоте – в Малък градски театър “Зад канала”; “Краят на играта” от С. Бекет – в Театър 199; “Бащата” от А. Стриндберг, “В очакване на Годо” от С. Бекет и “Ревизор” от Н. В. Гогол – в ДСТ “Алеко Константинов”; “Платонов” от А. П. Чехов, “Чайка” от А. П. Чехов – в ДТ “Сълза и смях”; “Ромео и Жулиета” от У. Шекспир, “Отело” от У. Шекспир и “Госпожица Юлия” от А. Стриндберг – в НТ “Иван Вазов”. Поставя успешно в чужбина: “Мяра за мяра” от У. Шекспир по покана на Westmont College, California, USA във Centre Stage Theatre; “Женитба” от Н. В. Гогол – в Македонски народен театър; “Ромео и Жулиета” от У. Шекспир – в МХАТ, Русия; “Хамлет” от У. Шекспир – във Freie Kamerspiele, Германия. Носител на множество национални и международни награди.