Изложби

Постоянен интердисциплинарен семинар с проф. Виолета Дечева По стъпките на съвременния танц през 90 -те, Амарант Данс студио

Постоянен интердисциплинарен семинар с проф. Виолета Дечева По стъпките на съвременния танц през 90 -те, Амарант Данс студио


10.04.2017 в галерия УниАрт ще говорим за съвременния танц. Заповядайте!

Кой тръгна по стъпките на първото независимо Данс Студио от 90-те? С този въпрос поставяме началото на поредица от анализи на процесите през 90-те в театъра и съвременния танц с представяне на Амарант данс студио. 
То е създадено през 1993 г. в София като първата независима танцова компания в България след 1989 г. Инициатор е танцьорът Красен Кръстев, който привлича някои от най-изявените млади изпълнители на балет Арабеск и Националната опера и балет – Теодора Иванова, Лилия Стефчева, Росен Михайлов, Теодора Стефанова, Капка Гочева, Милен Петров, Калина Калчева, Дарина Бедева и Калоян Бояджиев. 

Мила Искренова е един от най–изявените представители на танца в България, хореографка на балет „Арабеск“. 
Тя завършва Държавното хореографско училище в София, през 1979 г., а няколко години по-късно и Института за музикални и хореографски кадри със сепциалност „Балетна педагогика“. По-късно специализира в Лятната академия в Кьолн, в Палука Шуле, Дрезден, и балетна режисура в Laban Dance Centre в Лондон. През 1996 г. става преподавател по класически и съвременен танц в Академия Филармоника в Месина, Италия. През 2001 г. е назначена като педагог и хореограф в балет „Арабеск“.