Новини и събития

Пост-семинар

Пост-семинар "Съвременно изкуство и култура - Истанбул"


След „Докторантски четения 2012“ галерия УниАрт предложи среда за още една инициатива на департамент „Изкуствознание и история на културата“ в НБУ. Този път събитието бе пост-семинар, обобщаващ резултатите и видяното от пътуване до Истанбул през май тази година. Семинарът до турската столица включваше посещение на мащабна изложба холандска живопис и тази бе причината неговото резюмиране да се случи тъкмо в УниАрт. Сред колекцията „Европейска живопис – семейство Божидар Даневи“ участниците имаха визуална база за съпоставки, анализи и коментари.

 

Семинарът в Истанбул е част от дългосрочния проект „Съвременно изкуство и култура в Югоизточна Европа“, финансиран от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ. Проектът е ръководен от проф. Ирина Генова и доц. Наталия Христова и има за цел да запознае студентите с изкуството и културата на модерната епоха, със съвременните музеи и изложбени пространства в големите културни средища на Балканите. Семинарната форма, както и цялостният проект, са мислени едновременно като учебни и изследователски за студентите от различните нива на образование.

 

По време на тридневния семинар в Истанбул бяха посетени дворецът Долмабахчесарай, Музеят за модерно изкуство Istanbul Modern, новото експозиционно пространство SantralIstanbul, Музеят на невинността на Орхан Памук и др. Най-голям интерес предизвика обаче акцентът в програмата: гостуващата изложба „Рембранд и неговите съвременници“ в музея „Сакъп Сабанджъ“. Над 100 произведения от Rijksmuseum (Амстердам) и от големи частни колекции представиха „златния век“ на нидерландската живопис. Освен Рембранд можеха да се видят големи имена като Ян Стеен, Франс Халс, Якоб ван Рюиздал, както и шедьвърът „Любовно писмо“ на Вермеер.

 

„Сакъп Сабанджъ“ е музей на частния университет „Сабанджъ“, а гостуването на голяма холандска изложба е знак за университетска и музейна политика, насочена към диалог и културен обмен. В този смисъл семинарът в Истанбул даде и плодотворна основа за паралел и съпоставка с оглед бъдещето на галерия УниАрт.

 

Връзки:

http://www.rijksmuseum.nl/

(Музеят в Амстердам)

 

http://muze.sabanciuniv.edu/page/where-darkness-meets-light

(Музеят Сакъп Сабанджъ и изложбата "Рембранд и неговите съвременници")