Новини и събития

Празничен концерт по случай 24 май

Празничен концерт по случай 24 май


На 22 май по случай Деня на славянската писменост и култура в галерия УниАрт се състоя празничен концерт на Марио Хосен, Милена Моллова и гост-музиканти Владимир Косяненко (Хърватия) и Мартина Шукан (Швейцария). Изпълнението бе заключително за цикъла камерни концерти с участието на изявени имена, който се случи в УниАрт през академичната 2012-2013 г. и който привлече нова аудитория, включвайки галерията на Нов български университет в столичния музикален афиш.

 

За пореден път си партнираха признатата наша пианистка и педагожка Милена Моллова, почетен професор на НБУ и виртуозният цигулар Марио Хосен, основател и артистичен директор на оркестър „Орфеус“. Изключително майсторство демонстрираха виолистът Владимир Косяненко  и швейцарската виолончелистка Мартина Шукан. В програмата чухме два пиано квартета, съответно от Шуман и Малер.

 

През изминалата седмица Мартина Шукан проведе в УниАрт свой уъркшоп.

 

 

БИОГРАФИИ НА ГОСТ-ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

 

ВЛАДИМИР КОСЯНЕНКО учи в Специалното музикално училище в Алма-Ата, а след това при проф. Владимир Стопичев в Консерваторията на Санкт Петербург 1986-1991. Докато следва е първи виолист и помощник-диригент  на "Ленинградски солисти". През 1991, по покана на диригента на Младежкия оркестър „Густав Малер“ Клаудио Абадо, той се установява във Виена. Продължава обучението си във Виенския университет за музика и сценични изкуства при проф. Ханс Петер Оксенхофер и проф. Томас Какушка, а по-късно и с професор Майкъл Кугел в Кралската Консерватория в Гент, Белгия. От 1994 до 1998 е главен виолист на Филхармонията в Грац и Операта в Грац. Носител е на награди от много международни конкурси. От 1988 Владимир Косяненко е член на Квартет "Хуго Волф" и осъществява концертни турнета в цяла Европа, Северна и Южна Америка, Великобритания, Ирландия, Корея и Япония. Изявява се като солист и камерен изпълнител в престижни концертни зали по света: Карнеги Хол в Ню Йорк, Националната художествена галерия във Вашингтон, Филипс колекция Suntory Hall Токио, Концертгебау Амстердам, Берлинската и Кьолнската филхармония и др. Владимир Косяненко свири на виола Пиетро Джовани Мантеганца (1775). Този инструмент му е предоставен от Fazienda Ipiranga, Guaranesia / Минас Жерайс, производител на премията кафе "Blue де Brasil".

 

МАРТИНА ШУКАН е приета още 14-годишна в изпълнителския клас на Андре Навара в Музикалната академия Детмолд, Германия. След като завършва следването си с концертна диплома се усъвършенства като солист при Хайнрих Шиф, Даниел Шафран и Янош Щаркер. Печели Първа награда на конкурса „Гаспар Касадо“ във Флоренция и многобройни други отличия, които й отварят пътя към интернационална кариера. Като солистка, Шукан концертира с реномирани оркестри като Симфоничен оркестър Бамберг, Metropolitan Orchestra Tокио, Orchestre de la Suisse Romande – Женева, Tonhalleorchester – Цюрих и участва в международните  фестивали в Люцерн, Шлезвиг-Холщайн, Витен, Шветцинген, Монпелие, Братислава и Пекин. Като търсен партньор за камерна музика тя участва във фестивалите за камерна музика в Кумо, Prussia Cove, Давос, където партнира на музиканти като Юри Башмет, Гьорг Куртаг, Хайнц Холигер, Рафаел Олег, Вероника Хаген, Юрг Витенбах и Кармина квартет. Съвременната музика заема основно място в репертоара на Мартина Шукан. Интерпретациите й на концертите на Анри Дютийо, „Assonance V“ на Майкъл Джаръл и соловата соната на Бернд Алоис Цимерман са приети с възторг от специалистите и публиката.