Изложби

Прожекция на пиесата

Прожекция на пиесата "Цукер сутиен"


 

Департамент "Театър" съвместно с Полски Институт

 

 

 

 

ПРОЖЕКЦИЯ НА ПИЕСАТА "ЦУКЕР СУТИЕН"

 

 

Водещ: проф. Виолета Дечева, д.н.

 

 

 

 

26 октомври, 18:00 часа

галерия УниАрт

 

 

 

 

Застаряващ майстор шивач и сестра му, собственици на работилница за корсети Цукер сутиен, посягат към диверсионни методи, за да преборят конкуренцията - евтините китайски сутиени. Дон Кихотовците на младия капитализъм ще се сблъскат със силите на злото или с други думи Супермаркета, представляван от шефката на охраната – Мадам Капо. 

 

Историята на семейство Цукер е ироничен разказ за това, как масовата продукция изтиква оригиналните неща и как от градския пейзаж изчезва поредния застрашен вид – малките занаятчийски работилници.


Автор на текста: Зита Рудзка, реж. Агата Пушч; Kшищоф Строински, Мария Май, Агнешка Павелкевич, Пьотр Гловацки, Агнешка Подшадлик

 

 

Авторката Малгожата Шикорска-Мишчук е вдъхновена от историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар – експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Този необикновен случай е описан във вестниците. По време на войната Мишел Лелю под чуждо име се укрива заедно с майка си в алпийския район Савоа. През 1943 г. баща му е арестуван и изпратен в немския нацистки концлагер в Освиенцим, където загива.
Синът оцелява и след края на войната запазва промененото си име. Героят иска да изтрие от паметта си травмата от войната – да живее по свой начин, да забрави. Откриването на бащиния куфар предизвиква голяма промяна в живота му. Той възстановява предишната си фамилия и предприема опити да си върне семейната реликва.

 


Прожекцията е с времетраене 85 мин., с надписи.