Новини и събития

Пролетен концерт в Галерия УниАрт на НБУ

Пролетен концерт в Галерия УниАрт на НБУ


В деня на отворените врати на Нов български университет, в галерия УниАрт се състоя Пролетен концерт на Академичен оркестър „Орфеус“ със солисти Милена Моллова( пиано) и Марио Хосен ( цигулка). Програмата включваше Бах, Моцарт и Шосон.

 

Освен като солист видяхме Марио Хосен и в ново амплоа – диригент на академичния оркестър, което му се отдаваше с позната виртуозност и лекота.

 

Галерия УниАрт със своята стойностна и рядка колекция от картини на нидерландски майстори /дарение на НБУ/ и изключителна акустика, подходяща за камерна музика, носи особено, храмово значещо послание. Сякаш картините на старите майстори зазвучават, озарени в светлината на други измерения, а изпълняваната сред тях музика отвежда до една нова менталност.

 

Поч. професор на НБУ Милена Моллова е от най-големите имена в клавирната ни школа. Зад гърба й са стотици концерти по всички краища на света, записи и много ученици. Тя продължава да е същото олицетворение на "перпетуум мобиле" (израз на нейна голяма приятелка), каквото е била и преди десетилетия. Енергията й е заразителна. “Тази артистка е създадена, за да предаде това, което в музиката е най-елегантно и одухотворено, и тя го постига с обаятелно умение”. (”La Lantern” – Brussels)

 

Поч. професор на НБУ Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската национална банка. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, той получава блестящи критики: „Превъплъщение на Паганини… Марио Хосен покорява с брилянтна техника и красив цигулков тон.“

 

Академичен оркестър „Орфеус“ е млада структура в Нов български университет. За краткия период на своето съществуване той има вече значими концерти с престижни диригенти от световната музикална сцена. Основа на Академичния оркестър е струнен ансамбъл от 20 музиканти.

 

Представянето на АО “Орфеус” и солистите бе професионално и завладяващо. Пролетният концерт в Галерия УниАрт на НБУ беше чудесен финал на изявите на оркестър „Орфеус“ за този сезон в университета.