Новини и събития

Първата у нас университетска галерия ще открие в НБУ основният дарител – изпълнителният председател на БСК Божидар Данев

Първата у нас университетска галерия ще открие в НБУ основният дарител – изпълнителният председател на БСК Божидар Данев


В „Нощта на музеите“ гостите на „УниАрт“ могат да видят европейска живопис от 16, 17 и 18 век

На 19 май 2012 г., събота, от 16.00 часа Нов български университет ще открие уникална по рода си университетска галерия, представяща множество значими творби на чуждестранни и български автори от XVII в. до наши дни.

Галерия УниАрт представя три колекции, различни по характер, но интегрирани във внушителното архитектурно пространство, специално изградено за нея.

В по-голямата си част експонатите от колекцията са дарени или предоставени за експониране на НБУ от семейството на Божидар Данев – изпълнителен председател на БСК. „Силно съм убеден, че в класиката има неоткрити дълбочини, прикрита символика, стъпистващо благородство и аристократизъм, а в споделянето има сладка тревога, дълбока тръпка и вътрешна радост“, споделя Божидар Данев по повод откриването на галерията.

Ядрото на постоянната експозиция съставят картините от европейски художници. По-голямата част от тях е дело на холандски и фламандски автори от ХVI до XVIII в.

Скулптурната колекция включва творби на съвременни български скулптори, сред които Вежди Рашидов, Павел Койчев, Стефан Лютаков, Крум Дамянов и др.

Маслени картини (собстнвеност на НБУ) на Иван Кирков от късния му период и съвременна българска пластика допълват новото галерийно пространство.

Галерията е построена през 2011-2012 г. по проект на архитект Зарко Узунов и ще предостави възможност на посетителите на НБУ да оценят значими произведения на изкуството в автентична среда, придавайки й както естетическа, така и академична стойност. В България не е  практика висши училища да разполагат с подобни колекции – в този смисъл колекцията на Галерия УниАрт е изключителна по рода си у нас не само със съдържанието си, но и с това, че е университетска. Новото галерийно пространство е от национално значение, заради високата артистична стойност на представените творби. Симбиозата между галерия, театър и библиотека създават специфично културно пространство на територията на университета, което допълнително ще допринесе за качеството на учебния процес.

„Мисията на Нов български университет да променя общественото пространство и себе си, както и мястото на изкуствата в академичния профил на университета, утвърждават институционалната ни готовност да създаваме и развиваме проекти, подкрепящи високи образци в изкуството, с идеята да създадем условия за развитието на школи.“ – споделя Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет.

Галерията предвижда организирането на събития с образователен характер, работа със студенти и ученици, камерни концерти, лекции и семинари и др.

Галерия УниАрт ще бъде част от програмата на Нощ на музеите и галериите, организирана от МОМН, която тази година ще се състои на датата на откриването – 19-и май. В този ден посетителите на НБУ ще имат възможността да се наслаждават на експонатите до полунощ.

Можете да разгледате галерията чрез уникалната 3D визия на адрес:http://uniart.mtsoft.org/Html/gallery/ll_gallery.swf