Новини и събития

Разговор със Светлин Русев, част от семинара „Разговори за българската култура ad hoc”

Разговор със Светлин Русев, част от семинара „Разговори за българската култура ad hoc”


На 28.03.208 г. от 18 часа в галерия УниАрт ще се проведе поредното издание на семинара „Разговори за българската култура ad hoc. Интелектуалци за социализма и постсоциализма”.  

Темата ще бъде "Проблеми на художествения живот в България от 60-те години на ХХ век до днес"

Лектор: акад. Светлин Русев

Модератор – Весела Ножарова

Водещ семинара - доц. д-р Наталия Христова

 

Семинарът е част от проекта „Жива памет. Интелектуалци за социализма и постсоциализма” към Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ. Целта е чрез разкази на избрани представители на българския културен и научен елит да се обогати представата за духовния живот в годините на социализма и постсоциализма.

 

Акад. Светлин Русев е български художник, председател на СБХ в периода 1973-1985 г., директор на Националната художествена галерия от 1985 до 1988 г.

Член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин (1983). Почетен председател на АИАП в Париж (1982). Почетен член на „Ника-Кай“, Япония (1984). Почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена (1985).

Весела Ножарова е магистър по История на изкуството. Работила е в СБХ, в галерия „Ирида” и Ата –Център за съвременно изкуство. От 2003 до 2006г. е програмен мениджър за визуални изкуства в Център за култура и дебат Червената къща, София. От 2015 г. е куратор на галерия Credo Bonum. През 2007 г. е куратор на българското национално участие във 52. Венецианско биенале за съвременно изкуство. Тя е била куратор на много изложби в България и в чужбина. През 2008 става член основател на фондация „Изкуство – Дела и Документи”.