Новини и събития

Рецитал на Марио Хосен и Людмил Ангелов в УниАрт

Рецитал на Марио Хосен и Людмил Ангелов в УниАрт


На 11 януари 2013 г., от 18.00 часа в Галерия UniArt на Нов български университет се състоя рецитал на двама от най-видните  представители на класическото инструментално изкуство - Людмил Ангелов (пиано) и Марио Хосен (цигулка). Двамата почетни професори на Нов български университет се събраха за първи път на една сцена, за да изпълнят едни от най-емблематичните сонати на В. А. Моцарт,както и произведения на К. Шимановски, Цезар Франк и Георги Катуар. Пиеса на Георги Катуар за цигулка и пиано прозвуча за първи път на българска сцена.

Людмил Ангелов – почетен професор на Нов български университет и щатен преподавател по пиано в НБУ, департамент „Музика“ е популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия със своите рецитали, концерти c камерна музика и партньор на всички български и водещи чуждестранни оркестри, под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Росен Миланов, Найден Тодоров и др.

Свирил е в престижни зали и има участия в едни от най-изявените клавирни фестивали по света. Има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord, Non Profit Music. Компакт дискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.

Отличен е с награди от международни конкурси в България и в чужбина: “Светослав Обретенов”(България) “Виртуози на клавирната музика” (Чехия), Сенигалия (Италия), “Фредерик Шопен” (Полша), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ) Piano Masters (Монте Карло) и World Piano Masters Tour (Франция).

През 2010 изнася с огромен успех, за втори път в артистичната си кариера, Интеграл на произведенията на Шопен в София и Севиля, по повод 200 годишнината от рождението на композитора. Реализира запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics. Той е един от откривателите на клавирните произведения на композитора Майкъл Капустин.

Людмил Ангелов е член-кореспондент на Кралската Академия на Изкуствата в Толедо.

През 2010, 2011 и 2012 година, по покана на Нов български университет в София, провежда майсторски класове по пиано. Тази година четвъртото издание на клавирния клас ще бъде през юни 2013.

Марио Хосен – почетен професор на Нов български университет и щатен преподавател по цигулка в НБУ, департамент „Музика“ завършва Университа за музика и изпълнителски изкуства – Виена (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) в класа на проф. Михаел Фришеншлагер. Специализира в Парижката консерватория (Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris) при  проф. Жерар Пуле с отпусната стипендия от Австрийското министерство на образованието. Учи в майсторски курсове на световноизвестни педагози и изпълнители-виртуози като проф. Ифра Нийман, проф. Боян Лечев, проф. Евгения Чугаева, проф. Сергей Кравченко, Руджиеро Ричи и Естер Перени. Той е изпълнител на Thomastik Infeld (Виена, Австрия).

Марио Хосен е основател и артистичен директор на Международната музикална академия "Орфей" (организирана от Нов български университет, София в сътрудничество с университети, колежи и консерватории за музика в София, Мадрид и Виена). Основна част от тази дейност е работата му с Академичен оркестър „Орфеус” на Нов български университет.

В репертоара на Марио Хосен са включени най-важните и основни концерти за цигулка и оркестър от Й. С. Бах, Л. ван Бетовен, Й. Брамс, М. Брух, Х. Виенявски, П. Владигеров, Й. Конус, М. Понсе, Й. Хайдн, Р. Халфтер, Ф. Менделсон, Я. Сибелиус, К. Чавес, П. И. Чайковски, 3, 4, 5 концерти на В. А. Моцарт и 1, 2, и 4 на Н. Паганини, концерти на А. Вивалди, концертни пиеси за цигулка и оркестър от Е. Лало, П. Сарасате, К. Сен-Санс.

Издал е множество компактдискове, сред които значителен дял имат изданията в престижната Ню Йоркска фирма MMO (Music Minus One). Има издания и в българската Гега Ню, както и записи на DVD – Марио Хосен – цигулка, Фестивален оркестър „Орфеисти”, диригент  Марио Хосен - цигулка Йоел Матиас Йени – диригент, Фестивален оркестър "Орфеисти" (GVD 7202) и др.