Новини и събития

Росена Иванова и Добромира Терпешева – новият екип на галерия УниАрт

Росена Иванова и Добромира Терпешева – новият екип на галерия УниАрт


Росена Иванова и Добромира Терпешева са студенти от програма „Изкуствознание и артмениджмънт“. Участвали са в реализацията на множество кураторски проекти и изложби като: „Територии на погледа“ – галерия Васка Емануилова, „Отражения и рефлексии“ – Музей на Нов български университет, „Международна научна конференция „Романтиката на XIV век Димитър Добрович (1816-1905) – живот и творчество“,  „Георги Божилов – Слона ретроспективна излоба в Национален дворец на културата. Росена Иванова се е обучавала в период от шест месеца в Университет на Ферара, Италия.

Александра Велева проведе кратко интервю с новите координатори на галерия на УниАрт.

– През следващата 2017 – 2018 година предстоят няколко големи събития в галерия УниАрт. Кои от тях за Вас са предизвикателство и очаквате с нетърпение?

Росена: Огромно предизвикателство за нас ще бъде предстоящата изложба Проекти | Либенски & Брихтова на 03.10.2017 г. от 18:00 часа. Тя ще бъде част от Международно биенале на стъклото 2017. Тандемът Либенски & Брихтова са автори с толкова голямо значение за съвременното изкуство, с които галерията за първи път ще има възможност да работи.

Добромира: Освен тази предстояща изложба през цялата година сме подготвили динамична и интересна програма, която няма да разкриваме още.

– Беше проведена конкурсна сесия и ще се състоят изложби, представящи идеите на студенти, алумни и докторанти от различни специалности. Кога да очакваме нова конкурсна сесия?

Добромира: Януари месец ще се проведе конкурсна сесия за проекти, които да бъдат представени през учебната 2018-2019 година.

Росена: Нямаме търпение да представим проектите на талантите от Нов български университет. Ще се радваме да се включите и независимо, че конкурсната сесия започва през януари, вратата на галерия УниАрт е отворена винаги за Вас и Вашите идеи.

– Колекцията на УниАрт представя образци от българската и европейската живопис, както и скулптура, ще бъдат ли изложени нови непоказвани произведения през 2017-2018 година?

Добромира: Един от авторите, чиито творби са част от колекцията на галерия УниАрт ще бъде представен по-детайлно и ще бъдат показани нови произведения, дарени на НБУ от семейство Даневи.

Росена: Освен постоянната колекция на галерията посетителите ще могат да видят и нов тип събития и експозиции в галерия УниАрт.

– Ако трябва да опишете галерия УниАрт с две думи, кои биха били те? За мен УниАрт е галерията на дъгите и светлината, а за Вас?

Добромира и Росена: Бъдещето и иновацията.


Добре дошли в галерия УниАрт и пожелавам успех на новия екип на галерия УниАрт!