Новини и събития

Салон на галериите в НДК

Салон на галериите в НДК


 

Галерия УниАрт ще представи своите колекции на престижния форум САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ в Национален дворец на културата.

 

САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ е най-новият проект на НДК в областта на визуалните изкуства, който ще се проведе за първи път тази година в периода 23 – 27 април. В рамките на четири дни пространствата на Двореца ще се изпълнят с живопис, акварел, графики, рисунки и фотографии на наши автори. Ще бъдат представени колекциите на много общински и частни художествени галерии от цялата страна. “Идеята е САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ да се превърне в ежегодно събитие, а участниците в него – галерии, автори и публика, да се “срещнат и открият” на най-подходящото за целта място – Националният дворец на културата”, каза в аванс директорът на НДК Мирослав Боршош.

 

Тази мащабна среща на хората на изобразителното изкуство, проект на новия екип на Двореца, дава възможност за обмяна на опит и бъдещи творчески контакти, разширяване на възможностите за развитие и мобилност на творците, за откриване на нови сцени и хоризонти за работа и вдъхновение. В партньорство със Съюз на българските художници, училищата и академиите по изкуствата ще бъдат поканени специалисти – организатори на пленери, галеристи и изкуствоведи, които ще консултират, избират и откриват нови автори. През четирите дни на САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ ще има специално организирани срещи, дискусии и “Творческа борса”, на която ще се дискутира  и проблемът за лансирането на млади автори.

 

Официалното откриване на САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ ще бъде в 12:00 часа на 23 април във фоайето до ПРАВИТЕЛСТВЕН ВХОД, а творбите ще бъдат изложени в ЗАЛА 6 и прилежащите й фоайета в НДК.

 

Основен акцент в САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ е откриващата изложба „Ретроспективно: Георги Божилов - Слона”, която ще събере за първи път в НДК всички почитатели на творчеството му. Откриването е на 24 април 2015 г. в 18:00 часа, а куратор е д-р Анжела Данева. Присъстващите ще могат да видят и документалния филм на режисьора Коста Биков “Великото сбогуване”, който е продукция на БНТ и е посветен на големия български художник.

 

С експозицията "Георги Божилов – Слона: Ретроспективно" за първи път НДК съвместно с Нов български университет, чрез неговия Център Българо-европейски културни диалози, прави опит да събере и покаже в ретроспективна линия едни от най-значимите творби на художника. Произведенията, които днес са собственост на държавните галерии и притежание на частни колекционери в България и в чужбина, разкриват различните творчески десетилетия на художника, изпълнени с търсения, избистряне на идеи и отстояване на личен светоглед. Изложбата е посветена на 80 години от рождението на художника (1935-2001). Това е първото по-изчерпателно разкриване на изкуството на Георги Божилов – от абстрактните му произведения, които публиката разпознава добре и предшестващите ги през годините градски пейзажи, фигурални, асоциативно-метафорични композиции, интериори, ателиета, интимни портрети на негови близки приятели.

 

 

 

Интервю с д-р Анжела Данева