Новини и събития

Срещи с изкуството

Срещи с изкуството


Срещи с изкуството 

21-23-26 април 2021, онлайн формат, 18:00 часа, галерия „УниАрт“


От началото на 2021 година галерия „УниАрт“ и Център „Българо-европейски културни диалози“ в НБУ поставят началото на нова образователна програма на име „Срещи с изкуството“. Форматът представя една глобална годишна тема, в която ще вземат участие различни гост-лектори, които ще разгледат в дълбочина проблеми във визуалните изкуства.

Първата темата на фокус тази година е „Изкуството на Ниските земи 16-18 век“ и ще представи колекциятана галерия „УниАрт“ – дарение „Божидар Данев“ от произведения на Ниските земи. Гост-лектор на галерията по темата ще бъде г-н Фризо Ламертсе.

Фризо Ламертсе  е специалист по атрибуиране на произведения от фламандската и нидерландската школа. Той е главен куратор на колекция „Фламандско изкуство“ в Rijksmuseum, един от десетте най-известни музеи в света. Ф. Ламертсе ще разкаже за историята на художниците, творили преди повече от пет века. Ще поговори за портретите на знакови личности в историята и копията на произведенията, които стават много разпространени по това време. 

Финалното трето събитие ще бъде дискусия с участието на Фризо Ламертсе и гост-дискутантите проф. Стоян Сгурев (ESSEC, Париж) и изкуствоведа д-р Тодор Петев (СУ). Дискусията ще се фокусира върху темата за художествения музей през 21 век, ще бъде обменен опит и ще се обсъдят ценни кураторски практики във връзка с изкуството на Ниските земи. 

Събитията ще се проведат на 21,23 и 26 април от 18.00 часа, онлайн през платформата Зуум и ще бъдат излъчвани на живо. Лекциите са с отворени за широката публика, като всеки включил се ще може да отправи въпрос към Фризо Ламертсе.


ПРОГРАМА:

21.04. - 18:00 часа – Въведение в изкуството на Ниските земи, 16-19 век. 

23.04. - 18:00 часа – Изкуството на Ниските земи, 16-19 век. Портрети и Копия. Примери от колекция „Божидар Данев“ на галерия „УниАрт“.

26.04. - 18:00 часа – Дискусия с Фризо Ламертсе, проф. Стоян Сгурев и д-р Тодор Петев


Фризо Ламертсе учи история на изкуството в Амстердам. От 1986 до 1992 г. работи в Кралския дворец, Амстердам. През 1992 г. става куратор на отдела на старите майстори и скулптури на Музея Бойманс Ван Бейнинген, Ротердам. Сред изложбите, организирани от него в този музей са „Пътят към Ван Ейк“ (2012-2013) и „Разкриване на ежедневието“, „От Бош до Брьогел“ (2015-2016). През 2005 г. работи за Rembrandthuis, Амстердам, за да подготви заедно с Jaap van der Veen изложбата Uylenburgh & Son, Лондон, Dulwich Picture Gallery и Амстердам, Museum Het Rembrandthuis, 2006. От март 2020 г. е куратор на нидерландското изкуство от 17 век в Rijksmuseum. Има многобройни публикации за фламандското изкуство от 15 – 17 век.

Стоян В. Сгурев е професор в ESSEC – Париж, Франция. Той получава докторска степен по социология от Станфордския университет и е докторант в MIT. Неговите изследователски интереси обхващат широк спектър от теми, включително иновации и практики за оценка в творческите индустрии и социални мрежи и изграждане на пазара в историческа перспектива. Наред с други публикувани изследвания, той е писал за организацията и търговията на холандската източноиндийска компания през 18 век, взаимозависимостта между финансите и изкуството от 15 век до наши дни и за появата и разпространението на маслена боя във Фландрия и Венеция. Преподава курсове по „Арт мениджмънт“ и „Естетика и история на изкуството“, излага личната си колекция от гравюри и литографии. Член е на Настоятелството на университетската галерия в Нов български университет в София.

Тодор Петев е главен асистент във Факултета по образователни изследвания и изкуства, СУ „Св. Климент Охридски“. Той получава докторска степен по история на изкуството в Принстънския университет, специализирал средновековно и ренесансово изкуство и ръкописи в Северна Европа. Сред публикуваните му трудове и изследователска работа дисертацията му е озаглавена „Изследване на прехода от ръчно изработени към отпечатани изображения през късното средновековие: Среден нидерландски молитвеник за живота и страстите на Христос“ (Kortrijk, SB Ms. 26). Той е и директор и основател на Фондация „Моят музей“, която се занимава с разработването и прилагането на учебни програми в музеите, семинари за професионално развитие за музейни специалисти и учители за музеите като среда за учене.