Новини и събития

Стартира Дискусионен клуб по приложна икономика

Стартира Дискусионен клуб по приложна икономика


 

На 24.02.2015 г. от 18:00 ч. в аудитория „Божидар Даневи“ (галерия УниАрт) на Нов български университет се проведе първата сбирка на Дискусионния клуб по приложна икономика. Учредяването на клубa беше подкрепено от департаменти „Икономика“, „Бизнес администрация“ и „Публична администрация“. За гост-лектор бе поканен Н. Пр. Илиян Василев, бивш посланик на Р България в Русия, а модератор беше г-н Веселин Данев (фондация „Контакти без ограничения“).

 

Г-н Василев изнесе лекция на тема „За нов съвременен национален проект“. В препълнената зала имаше студенти от бакалавърски и магистърски програми от областите икономика, бизнес администрация, мениджмънт и публична администрация. Лекторът и темата предизвикаха интерес и у по-широка публика от икономисти, финансисти и преподаватели.


Ето малка част от темите, които Илиян Василев засегна пред аудиторията:

„Нужен ни е нов съвременен национален проект, в рамките на който не плахо да се оглеждаме за границите на възможното и позволеното, а активно да потърсим собственото си място и отговорности в глобализиращия се свят.“


„Тъй като е малко вероятно ЕС да направи изключение от своите правила, очевидно предстои да се променим сами, като извървим най-трудния етап и сменим модела, като ограничим влиянието на неговите създатели или крепители.“

„Намираме се на поредния кръстопът в своята история, при който сработва рефлексът на „близостта на мечтата” и страхът от промяна на статуквото. Управлението на собствената свобода е висша мяра на зрялост и изпитание за демократичност и глобална съизмеримост.”


Подробен видеозапис от лекцията, както и презентация  с основните тези от нея, ще можете да намерите съвсем скоро на страницата на Клуба в MOODLE НБУ.

 

Сбирките на новоучредения дискусионен клуб ще се провеждат ежемесечно в галерия УниАрт, като темите ще бъдат предварително обявявани на сайта на галерията.