Новини и събития

Студенти на НБУ с изложба в НДК

Студенти на НБУ с изложба в НДК


 

В Световната седмица на толерантността Националният дворец на културата показва изложбата „Gift of Love“, обединяваща млади автори от Нов български университет и Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“. Тя беше официално открита от директора на НДК Мирослав Боршош, проф. Анна Кръстева - преподавател в НБУ, и председателя на Сдружение “Мостове” Ангелина Владикова.

 

“Толерантността се възпитава всеки ден и много се радвам, че тя е показана през изкуство с изложба в Двореца. Смятам също, че толерантността е част от хармонията, към която трябва да се стреми всяко човешко същество и която е възможна само ако наистина вярваме в нея“, каза Мирослав Боршош.

 

Младите творци изразиха своите огромни благодарности към организаторите и предоставената им възможност за изява. „Да покажем творбите си в Националния дворец на културата е стремеж и мечта за всеки автор“, споделиха те.

 

Изложбата е под патронажа на Мария Габриел - евродепутат в ЕП, и е реализирана по инициатива на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог”, с любезното домакинство на Националния дворец на културата и в партньорство с Център за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) и Центъра за българо-европейски културни диалози към НБУ.

 

По време на събитието стана ясно, че наградените автори на най-силните творби ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел по покана на Мария Габриел. Произведенията в изложбата са на студенти от двата университета, специално работили по темата през изминалия месец. Представени са пластики от стъкло, живопис, рисунки, фотографии и инсталации. Любителите на изкуството ще могат да я посетят до 20 февруари 2016 г. на Етаж 3.

 

Текст: НДК

Фотограф: Орлин Огнянов