Новини и събития

Kонцерт на академичен оркестър

Kонцерт на академичен оркестър "Орфеус"


На 21 май в галерия „УниАрт“ се състоя празничен концерт на академичен оркестър „Орфеус“. Концертът се проведе по случай светлия български празник 24 май и постави началото на изявите в новооткритата галерия на НБУ.

Академичен оркестър „Орфеус“ е структура на Нов български университет с основател и интелектуален ръководител световноизвестния цигулар проф. Марио Хосен. Замислен като струнен ансамбъл от 20 студенти, оркестърът има за цел да популяризира класическата музика, като същевременно даде поле за изява на млади таланти. През периода на съществуването си той е работил с международно признати диригенти и е участвал в събития на високо професионално ниво.

Концертът на 21 май бе дирижиран от Йоел Матиас Йени (Швейцария), а акцент в програмата постави изпълнението на „Четирите годишни времена“ от Вивалди. Във внушителното пространство на галерия „УниАрт“, отличаващо се с оригинални архитектурни решения и въздушна конструкция, непреходната музика на Вивалди се съчета със света на живописния Барок. На празничния концерт присъстваха изпълнителният предеседател на Българската стопанска камара д-р Божидар Данев, основен дарител на колекция "УниАрт" и изпълнителният директор на Нов български университет г-н Георги Текев.

Концертът инициира серия от събития в галерия „УниАрт“, посветени на изкуствата и имащи разнообразен и интердисциплинарен характер.