Изложби

Семинар ВИЗУАЛНИЯТ ОБРАЗ - лекция на Йонко Иван

Семинар ВИЗУАЛНИЯТ ОБРАЗ - лекция на Йонко Иван


 

 

Семинар ВИЗУАЛНИЯТ ОБРАЗ

Ръководител: проф. д-р Ирина Генова

 

 

 

Тема: 

Геоложки пулс – Зона Еврика.

Влиянието на геоложките условия върху изкуството

 


 

Лектор: Йонко Иван (Стоянов)

 

 

 

 

27 май, 17:30 часа

галерия УниАрт

 

 

 

 

На 27 май в рамките на семинара „Визуалният образ“ ще се проведе видеоконферентна връзка между три точки в България - ВИРТУАЛЕН МОСТ между Нов български университет, Национална  художествена академия и Регионален исторически музей – Стара Загора с лекция / дискусия на тема:„Влиянието на  геоложките условия  върху изкуството“. Лекцията е по повод на международният научно-художествен проект „Геоложки пулс“, дело на американския художник с български корен Йонко Иван (Стоянов), който в момента тече и ще продължи до 16 юни в РИМ – Стара Загора.

 

Водещи на разговора в РИМ – Стара Загора са: д-р Ангел Динев, директор на музея и Йово Панчев, главен специалист в Държавния културен институт кьм Министерство на Външните работи на България.

В галерия „Академия“ на Националната художествена академия водещи са професорите: Ани Бояджиева, Светослав Кокалов и Свилен Стефанов.

Проф. д-р Ирина Генова в галерия УниАрт на НБУ води дискусията  по темата в рамките на проекта „Геоложки пулс”, където участниците споделят своя вертикален поглед за културата на България и връзката й с геологията.

Беседващи по темата ще са посетителите на Регионалния исторически музей в Стара Загора, преподаватели и студенти, представители от Националната Художествена Академия и Нов Български Университет, както и специални гости като проф. Иво Кременски – генетик и молекулярен биолог кьм Медицинска академия и много други

 

 

„Геоложки пулс“ е уникален проект, прецедент в представянето на изкуство както у нас, така и в чужбина. Той наднича дълбоко в земята, богата на културни пластове, повлияни от световен природен хидрогеоложки феномен. Йонко Иван артистично транскрибира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка.